Office 2019 Download Guide

Kako preuzeti i instalirati Microsoft Office 2019 proizvode sa TechSoup-a

Upoznajte novi način za preuzimanje Microsoft Office 2019 proizvoda

S Office-om 2019, Microsoft je promijenio način na koji količinski licencirani korisnici mogu preuzimati i instalirati Office pakete i individualne aplikacije, uključujući Visio i Project. Za razliku od prethodnih verzija Office-a koje su se mogle preuzeti preko količinskih licenci, Office 2019 proizvodi se ne mogu direktno preuzeti kroz Količinski Licencirani Uslužni Centar/Volume Licensing Service Center (VLSC).

Ukoliko ste već podnijeli zahtjev za Office 2019 proizvod preko TechSoup-a te ste primili email od VLSC obavještavajući Vas da je Vaša licenca spremna za primjenu, možete koristiti ove upute kako biste preuzeli Vaš proizvod. Ukoliko Vam je potrebna pomoć kako biste nadogradili Office 2019, možete dobiti jeftinu instalacijsku podršku od strane TechSoup-a.

Pratite upute za operativni sistem koji ćete koristiti.

Windows upute za preuzimanje i instaliranje za Office 2019

Počevši od Office-a 2019, svi Office proizvodi za Windows koji su dostupni kroz Količinsko Licenciranje koriste Klik-za-pokretanje tehnologiju umjesto tradicionalne Windows tehnologije instaliranja. Kako biste pokrenuli količinski licencirane Office 2019 proizvode za korisnike u Vašoj organizaciji, koristiti ćete Office Deployment Tool (ODT).

Za preuzimanje Office 2019 proizvoda, potrebna Vam je broadband internet konekciju s brzinom preuzimanja od najmanje 20 Mb. Znajte da Office 2019 proizvodi zahtjevaju Windows 10 i neće raditi na starijim verzijama Windows-a.

Prvi korak: Registrujte se na VLSC i prihvatite Vaše uslove korištenja sofvera

Ukoliko već niste, registrujte se na VLSC i prihvatite Vaše uslove korištenja softvera za Office 2019 proizvode koji su Vam potrebni te pratite prvi i drugi korak našeg VLSC uputstva za brzo pokretanje.

Drugi korak: Preuzmmite Vaš Office 2019 aktivacijski kod sa VLSC

 1. Prijavite se naVLSC.
 2. Odaberite Preuzimanja i Kodovi meni.
 3. Pronađite Vaš Office 2019 proizvod u listi i kliknite na njegov Kod link.
 4. U tabeli ispod naziva proizvoda pronađite Vaš aktivacijski kod u koloni označenoj Kod.Tip kolone za ovaj kod bi trebao biti MAK, ne KMS.
  • Office paketi imaju zasebne instalacijske kodove za online funkcionalnost poput web aplikacija. Ovi kodovi nisu isto što i MAK aktivacijski kodovi i ne mogu se koristiti za količinsko aktiviranje desktop proizvoda.
   U tabeli ispod naziva proizvoda pronađite Vaš aktivacijski kod u koloni označenoj Kod. Tip kolone za ovaj ključ bi trebao biti MAK, ne KMS.
 5. Kopirajte kod proizvoda iz ove tabele u program kao što je Notepad ili kliknite Izvezi sve kodovoe: CSV iznad liste proizvoda kako biste preuzeli listu kodova u formatu gdje su oni razdvojeni zarezoom (koja se može otvoriti u Excel-u). Ova lista sadrži sve kodove za količinsko licenciranje koji se odnose na uslove korištenja iz Vašeg VLSC profila.

Treći korak: Preuzmite Office Deployment Tool (ODT)

 1. Preuzmite Office Deployment Tool od Microsoft-a.
 2. Kada se preuzimanje završi, otvorite preuzeti fajl i pratite upute za ekstrakciju njegovog sadržaja u folder po Vašoj želji.
 3. Kada završite, trebali biste imati fajl pod nazivom setup.exe i primjerak "configuration" fajlova koji završavaju na .xml. Izbrišite .xml fajlove. Potrebno je da sačuvate samo setup.exe fajl.

Četvrti korak: Preuzmite i pripremite konfiguracijske fajlove

Iz tabele ispod preuzmite konfiguracijske fajlove tako što ćete kliknuti na link fajla koji Vam je potreban, odabrati Snimi link kao…, te snimiti fajl u isti folder gdje ste izvršili ekstrakciju setup.exe fajla u trećem koraku.

Saznajte kako ćete znati da li Vam treba 32-bit ili 64-bit verzija.

Zatim pratite dole navedene upute kako biste dodali kod proizvoda koji ste dobili od VLSC u drugom koraku kako biste izvršili konfiguraciju fajla.

 1. Kliknite desnim klikom na konfiguracijski fajl i odaberite Uredi kako biste otvorili fajl u Notepad-u.
 2. Potražite sljedeću liniju teksta u konfiguracijskom fajlu:
  • PIDKEY="#####-#####-#####-#####-#####"
  Look for the following string of text in the configuration file: PIDKEY="#####-#####-#####-#####-#####"
 3. U ovoj liniji teksta, zamijenite #####-#####-#####-#####-##### Vašim MAK aktivacijskim kodom tako što ćete kopirati i zalijepiti kod s lokacije na kojoj ste ga snimili. Zadržite navodnike prije i poslije koda.
 4. Snimite i zatvorite fajl.

Ukoliko koristite više ood jednog Office proizvoda, potrebno je da uredite konfiguracijski fajl i dodate drugi kod za svaki proizvod za koji posjedujete licencu za korišenje.

Ukoliko su Vam potrebna dodatna podešavanja za Vaš rad a iskusni ste s IT , možete koristiti Microsoft-ov Office Customization Tool kako biste kreirali vlastite konfiguracijske fajlove.

Peti korak: Preuzmite i instalirajte Vaše proizvode

Znajte da će sve starije verzije Office-a biti deinstalirane kada instalirate Office 2019 proizvode, stoga se pobrinite da snimite i zatvorite sve već pokrenute Office aplikacije.

 1. Uđite u folder koji sadrži Vaše setup.exe i konfiguracijske fajlove.
 2. Kako biste se pripremili za sljedeći korak, potrebno je da kopirate naziv konfiguracijskog fajla za proizvod koji želite instalirati. Kako biste to učinili, kliknite desnim klikom na konfiguracijski fajl, odaberite Preimenuj, i pritisnite Ctrl+C kako biste kopirali naziv fajla. Zatim kliknite negdje drugo u folderu kako biste napustili fajl, bez da promijenite njegov naziv.
 3. Za idući korak ćete koristiti Komandnu Ploču, koja je sučelje za unos tekstualnih komandnih linija a koja radi na Windows sistemima. Kako biste otvorili Komandnu Ploču, držite Shift tipku, kliknite desnim klikom negdje unutar foldera sa setup.exe i konfiguracijskim fajlovima i odaberite Otvori prozor Komandne Ploče.
   kliknite desnim klikom negdje unutar foldera sa setup.exe i konfiguracijskim fajlovima i odaberite Otvori prozor Komandne Ploče.
 4. Upišite sljedeće u Komandnu Ploču, ali zamijenite "configuration.xml" s nazivom konfiguracijskog fajla koji ste kopirali tako što ćete kliknuti desnim klikom i odabrati Zalijepi unutar Komandne Ploče:
  • setup /download configuration.xml
  • Kada zalijepite naziv konfiguracijskog fajla, dodajte .xml ukoliko to već nije učinjeno.
  Upišite informacije konfiguracijskog fajla u Komandnu Ploču
 5. Izgledati će kao da se ništa nije dogodilo, ali Vaš proizvod će se preuzimati u pozadini. Preuzimati će se veliki fajl, stoga preuzimanje može potrajati dugo. Nakon što je preuzimanje završeno, vratiti ćete se u Komandnu Ploču.
 6. Kada se preuzimanje završi, spremni ste za instalaciju proizvoda. Upišite sljedeće u Komandnu Ploču, ali ponovo zamijenite "configuration.xml" nazivom konfiguracijskog fajla koji ste kopirali tako što ćete kliknuti desnim klikom i odabrati Zalijepi:
  • setup /configure configuration.xml
  • Ponovo, provjerite da se naziv konfiguracijskog fajla završava na .xml
 7. Nakon što se instalacija završi, vratiti ćete se u Komandnu Ploču. Zatvorite Komandnu Ploču i vratite se na desktop. Vaši Office 2019 proizvodi će biti instalirani i spremni za korištenje.

Ukoliko želite prilagoditi Vašu instalaciju ili Vam je potrebno detaljnije uputstvo, možete pogledati Microsoft-ovo Office 2019 uputstvo za IT profesionalce.

macOS Upute za preuzimanje i instalaciju Office-a 2019

S Office 2019 proizvodima za Mac, ne možete direktno preuzeti Office instalacijske fajlove sa VLSC. Umjesto toga, preuzeti ćete aktivacijsku alatku pod nazivom Serializer za Količinsko Licenciranje (VL) sa VLSC a zatim ćete zasebno preuzeti Office instalacijske fajlove od Microsoft-a preko Office Mreže za Isporuku Materijala/Office Content Delivery Network (CDN).

Upute kako obaviti ove korake su dostupne u VLSC pod Preuzimanja i kodovi za svaki Office 2019 proizvod za Mac. Iste te upute navodimo ovdje s više detalja za organizacije kojima je potrebna veća pomoć.

Prvi korak: : Registrujte se na VLSC i prihvatite Vaše uslove korištenja sofvera

Ukoliko već niste, registrujte se na VLSC i prihvatite Vaše uslove korištenja softvera za Office 2019 proizvode koji su Vam potrebni te pratite prvi i drugi korak VLSC uputstva za brzo pokretanje.

Drugi korak: Preuzmite i instalirajte Serializer za količinsko licenciranje/Volume License Serializer

 1. Prijavite se na VLSC.
 2. Odaberite Preuzimanja i kodovi meni.
 3. Pronađite Vaš Office 2019 proizvod za Mac u listi i kliknite link za preuzimanje.
 4. Kliknite Nastavi na dnu prozora.
 5. Kliknite ikonu preuzimanja (krug sa strelicom prema dole) kako biste preuzeli Serializer za količinsko licenciranje/Volume License Serializer .iso fajl.
 6. Kada se preuzimanje završi, otvorite .iso fajl i ekstraktujte Serializer za količinsko licenciranje/Volume License Serializer fajl.
 7. Pokrenite Serializer za količinsko licenciranje/Volume License Serializer fajl na svakom računaru na koji ćete instalirati količinski licenciran Office 2019 proizvod za Mac.

Ukoliko ćete koristiti više Office 2019 proizvoda za Mac, ponoviti ćete ovaj postupak za svaki od proizvoda.

Predlažemo da pokrenete Serializer za količinsko licenciranje prije nego instalirate Vaš Office 2019 za Mac proizvode u sljedećem koraku, ali serializer također možete pokrenuti i poslije ukoliko želite.

Treći korak: Preuzmite i instalirajte Vaše proizvode

Linkovi za preuzimanje Office 2019 proizvoda za Mac sa Office CDN bi trebali biti uključeni u upute koje se pojave kada kliknete na Preuzimanje link za svaki od proizvoda u VLSC.

Ipak, linkove za preuzimanje Office 2019 paketa i individualnih aplikacija možete dobiti i direktno od Microsoft-a.

Za Office 2019 pakete za Mac, možete odabrati da li želite da preuzimanje uključi Microsoft Teams (Microsoft-ovu komunikacijsku platformu) ili ne. Nakon što preuzmete instalacijski paket, otvorite ga i pratite upute za instalaciju Vašeg proizvoda.

Ukoliko želite prilagoditi Vašu instalaciju ili Vam je potrebno detaljnije uputstvo, možete pogledati Microsoft-ovo Office uputstvo za IT profesionalce